La pas printre minunile lumii antice (Cairo, Egipt)

Excursia mult visată la Cairo.
Cairo (în arabă القاهرة, Al-Qāhirah, însemnând „cea triumfătoare”, „cea învingătoare”.
Mereu m-am întrebat cum e să calci pe acel pămant și să te afli în fața minunilor lumii antice. Iată că în sfârșit am aflat răspunsul.
Cum am scris și în articolul anterior despre Egipt, noi am stat cazați în Hurghada, unde ne-am bucurat de mare și de nisipul auriu, dar cel mai mult ne-am dorit să vizităm piramidele și cât se putea de mult din universul fascinant care a fost cândva.
Drumul din Hurghadha până în Cairo a fost de aproximativ 8 ore. Am plecat la ora 1 noaptea de la hotel, am prins răsăritul pe drum și la prima oră a dimineții am pătruns în haosul din Cairo.


Vreau să mărturisesc că nu mă așteptam deloc să fie așa cum l-am văzut, nu am căutat informații înainte pentru că am vrut să fiu surprinsă și adevărul este că am fost.
Până să ajungem să vizităm Piramidele și Sfinxul am străbătut orașul. Capitala Egiptului este un loc plin de istoria omenirii, unde ești fascitat și șocat în acelaș timp, în care trebuie să faci față haosului ce te înconjoară. Acolo nu există semafoare sau reguli de circulație, ai impresia că mașinile vor călca mereu pe cineva, dar pietonii nu au nicio teamă. Te vei întâlni în trafic cu măgăruși ce se chinuie să tragă o cărușă amărâtă. Te întristează să vezi sărăcia din jurul tău. Blocurile arată ca după bombardament și asta pentru că există o lege la ei care spune că nu trebuie să plătești taxe la stat dacă fațada casei nu este terminată, astfel că majoritatea sunt neterminate. Parcă te afli într-un vârtej și nu îți dai seama exact care sunt sentimentele tale față de acel loc, dar odată ce revii la zonele istorice uiți de celelalte și te bucuri că ai ajuns să le vezi.

1. Piramidele din Giza.
Piramidele din Giza au fost construite cu 4500 ani în urmă. Te copleșesc emoțiile când stai în fața unei asemenea construcții și te gîndești te cât timp există acolo și încerci să îți dai seama cum au reuțit să facă așa ceva.
Cele trei piramide sunt aliniate cu precizie la Constelația lui Orion.
Cea mai impresionantă dintre cele trei structuri piramidale este Piramida de la Cheops numită și Marea Piramidă din Giza. Această piramidă uimitoare este cea mai veche dintre cele șapte minuni ale lumii antice.
Piramida lui Cheops – mormântul Faraonului Khufu (2580 BC) din a IV-a Dinastie.
Are blocuri de piatră 2,300,000 care cântăresc de la 2 la 50 tone fiecare.
Această piramidă iese în evidență pentru grandoarea sa. Apărând în cea de-a patra dinastie a Egiptului (2613 la 2494 BC), a fost cea mai înaltă clădire din lume pentru mai mult de 3,800 ani până când Turnul Eiffel din Paris a fost construit în 1889.
Cheops faraonul a domnit între 2589 și 2566 BC. A fost nevoie de aproximativ douăzeci de ani pentru a construi piramida, care este alcătuită din trei compartimente: camera inferioară, camera reginei și camera regelui.
Piramida lui Khafre –mormântul faraonului Khafre (2570 BC) din a IV-a Dinastie.
Echipa de arheologi a găsit un sarcofag gol în interiorul piramidei.
Piramida 136 m / 446 ft înaltă a lui Khafre este a doua cea mai mare dintre piramidele din Giza și a fost construită în jurul anului 2570 BC.
Piramida Menkaurei – mormântul Faraonului Menkaure (2510 BC) din a IV-a Dinastie.
În interiorul piramidei Menkaure, au găsit sculpturi uriașe și opere de artă. Acesta este cea mai puțin spectaculoasă dintre piramide, de vreme ce faraonul a murit în mod neașteptat.
Am reușit să întrăm în interiorul unei piramide, drumul era foarte strâmt și abrupt, aproape că rămâneai fără aer. Am coborât o perioadă și apoi din cauza aglomerației am decis să ne întoarcem. O experiență inedită, dar nerecomandată celor care sunt claustrofobi.
Drumul până la Piramide a fost uimitor, am mers pe cămilă. Cămilele care sunt sătule de stăpânii lor care și-au făcut un bussiness la propriu pe spatele lor.


2. Sfinxul
Marele Sfinx de la Giza este o statuie gigantică, reprezentând un leu cu cap de om.
„Pe Sfinx nu există nicio inscripție care să reprezinte anul construirii. Unii egiptologi cred că a fost construit de către faraonul Khafra, având înfățișarea acestuia, dar unii egiptologi consideră că probabil a fost construit încă din era glaciară, probabil de către o altă civilizație mai veche și mai evoluată decât cea din urmă. Multe inscripții arată imagini cu niște mașinării zburătoare, care construiau piramidele și Sfinxul.” (wikipedia)
Numele de Sfinx vine de la cuvântul grecesc sfingo care înseamnă „a strangula” și grecii l-au folosit pentru prima dată numind o creatură fabuloasă care avea capul unei fete, corpul unui leu și aripi de pasăre care își strangula victimele. Sfincșii au fie cap de berbec și corp de leu, cap de uliu și corp de leu sau capul unui rege sau zeu și corp de leu. Capul are 6 m înălțime și 4 m lățime, iar numai ochii au 2 m înălțime. Nasul și barba lipsesc, doar barba fiind expusă la Muzeul Britanic.
FASCINANT!


3. Muzeul de Egiptologie
Un loc în care ai nevoie de mult timp pentru a vedea toate minunățiile lumii antice expuse . Găzduiește o vastă colecție de antichități din Egiptul Antic. Muzeul are peste 120.000 de piese, iar majoritatea obiectelor de artă sunt expuse în vitrinele muzeului, restul fiind păstrate în depozite.
Spre deosebire de multe morminte descoperite în Egipt, cel al regelui Tutankhamon a fost găsit în cea mai mare parte intact. În interiorul acestui mormânt a existat o mare colecție de artefacte utilizate pe tot parcursul vieții regelui. Aceste artefacte au variat de la un piept decorat, care a fost cel mai probabil folosit ca un dulap sau valiză, două fildeș și aur, brățări, coliere, și alte bijuterii decorative, vaze de alabastru și baloane. Mormântul a fost, de asemenea, păstrătorul, mai multor arme și instrumentele utilizate de către regele Tutankhamon. Cu toate că mormântul a avut inițial peste 3.500 de artefacte, mormântul nu a fost găsit intact complet. Se pare că, au existat cel puțin două jafuri din mormânt, probabil la scurt timp după îngroparea lui Tutankamon.
Cel mai bun artefact cunoscut din mormântul regelui lui Tutankhamon este celebra Mască de Aur, care acoperea bandajele ce înfășurau fața regelui. Masca cântărește 11 kg și este confecționată din aur masiv, și se crede că reprezintă fidel fața regelui.


4. Croazieră pe Nil
O plimbare cu barca pe celebrul fluviu este întotdeauna binevenită.
Te bucuri de priveliște și te relaxezi, e tot ce îți poți dori după câteva ore de cercetat minunile Egiptului.


5. Fabrica de Papirus
Și de această dată am oprit la fabrica de papirus, nu am mai fost la fel de fascinați ca prima dată ( în Luxor) pentru că știam despre ce este vorba, dar se pare că fiind în programul turului, vrei/nu vrei îl vizitezi.

6. Fabrica de parfumuri
O altă afacere locală de care nu ne-am bucurat foarte mult deoarece ghidul nostru ne-a grăbit de la Sfinx pentru a ne duce acolo.

Egiptenii profită de tot ceea ce strămoșii lor le-au lăsat pentru a supraviețui, există tot felul de afaceri locale cu papirus, parfum, alabastru și o grămadă de suveniruri din care ei încearcă să scoată bani. Chiar dacă nu îți dorești să cumperi ceva este imposibil să îi eviți pentru că au înțelegi cu ghizii să facă câte o oprire în acele locuri.
Prima dată poate fi fascinant, dar ulterior îți pierzi interesul.
Dacă accepți acest haos al orașului, te bucuri de contrastele sale și de ce îți oferă din punct de vedere istoric, o să pleci cu un gust plăcut de acolo.

M-am bucurat să pot privi minunile lumii, merită să le vezi măcar o dată în viață!

 

No Comments

Post a Comment