La Pas prin Istanbul

Savoare, culoare, diversitate, aglomerație, Bosfor, soare, cald, bucurie. Câteva cuvinte care îmi vin în cap când mă gândesc la excursia noastră la Istanbul sau Constantinopol cum i se spunea până în anul 1930. Abia așteptam să descoperim cultura, viața și felul de a fi al unui popor care a cucerit lumea, să cercetăm capitala Imperiului Bizantin.
Istanbul este singurul megalopolis din lume situat pe două continente, un amalgam minunat care cu siguranță îți va lăsa o impresie plăcută. Acesta se întinde pe mai mult de 100 de km și are o populație de 18,8 milioane de locuitori, este cea mai mare aglomerare umană din Europa. Întradevăr impresionant!

La o asemenea populație și numărul foarte mare de turiști vei remarca imediat aglomerația, chiar dacă orașul se bucură de autostradă în inima orașului dacă circuli cu mașina vei fi prins în trafic, astfel că îți recomand să mergi cu metroul sau să o iei la pas dintr-o parte în alta. Personal îmi place foarte mult să o iau la pas atunci când vizitez pentru că mă fascinează tot ce mă înconjoară și nu vreau să ratez nimic. În plus, așa ai ocazia să descoperi tot felul de locuri care nu sunt trecute pe hărțile turistice.

Acest oraș este atât de divers, astfel că dacă te duci dintr-un cartier în altul vei observa diferențe imense de arhitectură a clădirilor, de cultură și de oameni.

Noi am mers în perioada alegerilor, astfel că orașul era foarte aglomerat pentru că toată lumea a rămas în oraș peste weekend pentru a participa la alegeri. A fost foarte interesant să vedem bucuria oamenilor că a fost ales cel pe care și l-au dorit. Am avut parte de oameni foarte fericiți, artificii, veselie, muzică și distracție.

Iată ce am reusăt să vedem și să afăm în excursia noastră:

În prima zi am cercetat, bineînțeles, centrul istoric.

În Istanbul există peste 3000 de moschei, cea mai mare dintre acestea fiind Moscheea Suleymaniye, dar noi le-am vizitat pe cele mai renumite. Musulmanii țin cinci slujbe pe zi, așa că strigătul de chemare la rugăciune (muezzin) te va surprinde în orice colț al orașului te-ai afla.

1. Moscheea Albastră

Oficial cunoscută sub numele de Moscheea Sultan Ahmed, Moscheea Albastră e poziționată vizavi de Hagia Sophia și e ușor de recunoscut după cele șase minarete (Hagia Sophia are doar patru). Este cea mai cunoscută moschee din Istanbul și moscheea națională a Turciei, fiind unul dintre simbolurile acestei țări.
Ahmed I a decis construirea clădirii din dorința de a ridica în Istanbul o moschee care să îi poarte numele, dar și care să concureze sau chiar să depășească în măreție cea mai importantă moschee din oraș la acea vreme, Hagia Sophia. Se pare că dorința de reușită a sultanului era atât de mare încât a și ordonat execuția unui arhitect înainte de a îi acorda lui Mehmet Ağa responsabilitatea proiectului.
Lucrările au început în luna august 1606, fiind inaugurate de însuși Ahmed I. Detaliile constucțiilor sunt meticulos descrise într-o serie de opt volume care se află acum în biblioteca Palatului Topkapî.
Pnetru a intra în Moscheea Albastra trebuie să te descalți, pentru că ajungi într-un loc sacru pentru musulmani. Primești tot ceea ce îți trebuie, la intrarea în moschee.
Intrarea este liberă.

2. Hagia Sofia

Numele bisericii este Sfânta Înțelepciune și mai este numit în versiune greacă-bizantină Αγια Σοφια / Hagia Sophia. Considerată de unii autori drept cea de a opta minune a lumii antice târzii, Sfânta Sofia este oricum o glorie a geniului constructiv uman. Ea a reprezentat centrul vieții religioase a Imperiului Roman de Răsărit, servind în această postură timp de 916 ani. După cucerirea turcă a servit drept moschee alți 482 de ani, iar după anul 1935 a devenit muzeu la inițiativa marelui reformator turc Mustafa Kemal Atatürk.
Intrarea costă 72 LT.

3. Palatul Topkapî

Pe locul unde se înalță astăzi palatul, așa zisul Sarayburnu, o zonă cu vedere la Cornul de Aur, Marea Marmara și Bosfor, se afla încă din vremurile bizantine acropola Constantinopolului. Aflat în apropiere de marea catedrală Hagia Sofia, acesta era cel mai important punct al orașului unde aveau loc multe evenimente, întruniri și uneori chiar spectacole.
A fost reședința sultanilor otomani și e un ansamblu complex, cu vreo patru curți din care se trece din una în alta și o multitudine de încăperi.
Intrarea costă 72 LT fără vizitarea camerelor Haremului, dacă doriși să vizitați si Haremul mai plătiți 42 TL.

4. Tot în zona centrului istoric se găsește Bazilica Cisternă

Aceasta se numește și „Palatul Scufundat” deoarece coloanele de marmură ce o compun se înalță din apă și par incomensurabile. Ea a fost construită în perioada domniei lui Justinian I, și reprezintă o secțiune a unei rețele impresionante de bazine construite în acea perioadă pentru a alimenta orașul cu apă. Basilica are 336 coloane .Principala atracție a Basilicii Cisternǎ o reprezintǎ cele doua capete de meduză dispuse destul de ciudat: unul întors , celălalt dispus în lateral.
Atmosfera pe care au creeat-o este foarte interesantă. Toate coloanele sunt luminate, iar lumina se reflectă în apă.
Intrarea costă: 20 LT

5. După ce am vizitat centrul istoric am luat-o la pas spre Marele Bazar, este destul de aproape, am facut cam 15 -20 de minute de jos până acolo.

O experiență întradevăr foarte interesantă, toată lumea încearcă să-ți vândă câte ceva. Găsești tot ce îți dorești, rahat turcesc, ceaiuri, suveniruri, aur ,dar și o grămadă de „Brand-uri”. Să nu vă așteptați la prețuri de bazar, acest loc este o atracție turistică, așadar are prețuri pe măsură, iar la negociat eu sincer nu mă pricep deloc și nici nu știu dacă mai funcționează ca pe vremuri ca să zic așa.

6.Turnul Galata

Se află în partea de nord a portului Cornul de Aur, în cartierul Karakoy. Reprezintă una dintre cele mai mari atracții ale orașului, datorită panoramei de 360 de grade asupra Istanbulului. Noi nu am urcat în turn, l-am admirat doar din exterior pentru că era o coadă imensă la care nu am vrut să stăm, ci ne-am dorit să cercetăm împrejurimile.

7.Istiklal Cadesi-Piața Taksim

Bulevardul Istiklal este artera principală de shopping. Aici vei găsi tot felul de magazine, restaurante, suveniruri și mai ales oameni. Dacă privești în depărtare vei vedea o mare de oameni, este extrem de aglomerat încât te întrebi de unde vine acest flux imens de oameni. Culori, muzică, oameni, mâncare, haine și mai ales Tramvaiul Roșu sunt doar câteva elemente de care te poți bucura acolo. Aer modern, dar și vintage, ai tot ce vrei!

8. Croazieră pe Bosfor

Cu siguranța croaziera pe Bosfor este pentru mine în topul experiențelor pe care abia aștept să le repet când mă voi întoarce în Istanbul. Iubesc să mă plimb pe apă, iar atunci când ai ce admira este și mai superb. Iar casele luxoase de pe malul Bosforului chiar sunt de admirat, dar și podurile care leagă partea Europeană de cea Asiatică. În plus este super tare că ajungi de pe un continent pe altul doar în 20 de minute, deci vizitezi un singur oraș dar poți spune că ai fost pe două continente. Haha. Podurile oferă priveliști spectaculoase, în special noaptea, când sunt luminate, deci vă recomand să faceți croazieră atât ziua cât și noaptea.

9.Plimbare pe malul Bosforului.

Nu mă mai satur să mă plimb și să privesc în zare. Este atât de relaxant și de plăcut. În plus ai o mulțime de băncuțe pe care te poți așeza ca să te bucuri de ceea ce vezi. Noi am avut norocul să ne așezăm în apropierea unui artist de stradă care cânta toate melodiile old-school pe care eu le ador. A fost un moment de vis!

10.Mâncarea în Istanbul este delicioasă, de la street food cum ar fi sandvișul cu pește cumpărat de pe malul Bosforului, covrigii cu susan, porumbul fiert, castanele coapte, înghețata, baclavaua,rahatul sau freshurile de rodii la restaurantele de pe malul apei.


Norocul nostru este că avem prieteni în Istanbul care ne-au dus la restaurante cu mâncare absolut delicioasă.
Vă recomand :
The House Cafe Ortakoy este un restaurant situat pe malul Bosforului. Vedere este incredibilă, iar micul dejun este autentic și delicios. Ai o masă plină cu bunătăți de care nu te mai saturi și te bucuri și de o priveliște de vis.

Namli Gurme Karakoy este un restaurant unde mâncarea este la fel de delicioasă! Partea interesantă la acesta este că în interiorul restaurantului este un fel de piață/ supermarket cu tot felul de bunătăți. O să vedeți în fotografiile de mai jos. Un loc super interesant și inedit pentru a servi masa.

11. Seri liniștite sau cu distracție. Viața de noapte este nelipsită în Istanbul!

Noi am mers la Bebek Hotel pentru că au un rooftop foarte drăguț de unde te poți bucura de o priveliște unică. Am admirat apusul de acolo și a fost de vis!

Într-o altă seară am fost la La Mancha un restaurant cu aer latino care după o anumită oră se transformă în club dacă ai chef să dansezi și tot așa.

12. Străduțele din Istanbul.
Ne-am plimbat mult și am găsit tot felul de locuri frumoase pe care vreau să le împărtășesc cu voi.

Aceasta a fost experiența noastră din Istanbul, oricând aș repeta-o cu plăcere. Un loc în care ai diversitate, aici sigur găsești ceva pe gustul tău. Enjoy!

2 Comments
  • A.Coşkun ORTAC

    august 11, 2019 at 7:22 Răspunde

    Thank you so much. For promoting my country very well. I love you.

  • Coskun ORTAC

    august 11, 2019 at 7:31 Răspunde

    Thank you so much. For promoting my country very well. I love you.

Post a Comment