Atena. Locul în care m-am simțit ca o zeiță.
Atena. Locul în care m-am simțit ca o zeiță!
Vă avertizez că urmează un articol cu foarte multe fotografii! Erau atât de multe lucruri minunate de văzut și de ținut minte acolo, încât nu mă puteam opri din a face poze.
Grecia e mereu o idee buna! Asta mi-a fost dovedit din nou. Am mers in Atena la final de Februarie și ni s-a părut că a fost o idee extrem de bună. Acest oraș are un vibe foarte pozitiv, lumea este relaxată, grecii au grijă să îți facă șederea cât mai plăcută și tot așa. Nu m-aș plictisi niciodată să mă plimb pe străduțele lor, să admir verdeața și copacii plini de portocale, să privesc către Acropole sau la marea albastră, să mănânc măsline.
Noi am stat 3 nopți în Atena, am fost cazați în cartierul Monastiraki, la Athens Luxury Mansion, un hotel Boutique foarte drăguț cu un roof-top de poveste, unde serveam micul dejun. Ce loc bun să îți începi ziua! Să fim cazați acolo a însemnat să fim aproape de tot ce ne interesa și voiam să vedem, practic făceam 7 minute până la Piața Monastiraki (unde se afla și o stație de metrou), 10 minute până la Acropole și tot așa. Ne aflam chiar în centrul istoric.
Am venit cu avionul, de la aeroport am luat metroul până la Hotel. Prețul unui bilet de metrou ruta aeroport-centru este 10 euro, iar durata călătoriei a fost de 40 de minute.
Cum am spus și mai devreme, Atena îți oferă o energie cu totul specială, o bună dispoziție contagioasă, într-un mod bun. O să vă spun ce am văzut, ce am mâncat și de ce anume ne-am bucurat.
- Primul pe listă este : ACROPOLE
Îl vedeam de pe rooftop-ul hotelului, Superb! Intrarea a fost 10 euro.
Cea mai cunoscută Acropolă din lume! Acesta este un loc unde îți poți petrece o zi întreagă. Cu soarele pe cer și vremea de partea noastră a fost superb să admirăm tot ce ne oferea. Poți vedea chiar și marea.
Drumul până acolo a fost o aventură de care ne-am bucurat, erau tot felul de străduțe înguste pe care ne amuzam să mergem, iar străbaterea cartierului Plaka a fost o plăcere.
A adăpostit, încă din cele mai vechi timpuri, principalele edificii de cult ale Atenei. Distrusă în întregime de către perși în timpul războaielor medice, ea a fost reconstruită în perioada “secolului de aur” al lui Pericle (secolul al V-lea î.Hr.).
Akros poli (Orașul de sus) din Atena a fost locuit încă din anii 3000 î.e.n.. Pelasgii au fost primii locuitori ai Atenei (Atica), care l-au fortificat împotriva invaziilor străine. În perioada 650-480 î.e.n. se instaurează în Acropole cultul zeiței Atena.
Acropole este situat pe o stâncă la 156 m față de nivelul mării. Are 300 m lungime și 150 m lățime.
Parthenonul. Este templul dedicat zeiței Athena Parthenos. Parthenonul a fost construit în timpul Epocii de Aur a lui Pericle, între anii 447-432 î.e.n. Pericle l-a angajat pe Fidias, care era asistat de arhitecții Ictinos și Callicrate și de sculptorii Agoracritos și Alcamene pentru a construi un templu închinat zeiței Atena. Parthenonul este cea mai importantă construcție care a supraviețuit din Grecia antică. Se consideră că reprezintă apogeul artei dorice.
Templul Atenei Nike (Victorioasa). A fost construit între anii 427-424 î.e.n. pentru a celebra victoriile atenienilor împotriva perșilor.
În antichitate, în templu, se afla statuia zeiței Atena Nike, cea cu aripile tăiate. Pe fața estică se poate vedea un basorelief descriind o adunare a zeilor. Pe celelalte fețe ale templului se pot vedea scene din diverse bătălii.
Erechteionul. A fost construit între anii 421-395 î.en. Se spune că aici a răsărit primul măslin din Atena. În Erechteion se află și Porticul Cariatidelor cu coloanele de susținere sculptate sub forma a șase fecioare. Actualele coloane sunt copii după coloanele originale. Cinci coloane originale se află la Muzeul Acropole, iar una la British Museum din Londra.
Propileea. A fost construită în jurul anului 437 î.e.n. ca poartă principală de intrare în Acropole. Construcția, proiectată de arhitectul Minesicles, reprezenta simbolic, delimitarea lumii profane de lumea sacră.
- AGORA ANTICĂ
Agora antica se află aproape de Piața Monastiraki. Intrarea este 5 euro.
Agora antica grecească a fost piața Atenei începând cu secolul al 6-lea î.e.n. Timp de 1200 de ani a fost centrul vieții Atenei, al comerțului, politicii, filozofiei, artei și întrecerilor sportive. În timpurile antice, Agora era locul unde țineau discursuri filozofii Socrate, Platon și Sofocle. Este locul pe unde au trecut Eschil, Euripide și Herodot. În Agora antică se păstrau etaloanele grecești de greutate și lungime.
Ce se poate vedea în Agora Antica
Porticul lui Attalos. A fost un centru comercial construit în secolul al 2-lea i.e.n. de regele Attalos al II-lea al Pergamonului. Este o clădire cu două etaje care a fost restaurată între anii 1953-1956 și transformată în Muzeul Agorei.
Templul lui Hefaistos (Thission). A fost construit între anii 449-444 î.e.n. (Epoca de Aur a lui Pericle), înainte de construcția Partheonului. Este unul dintre cele mai bine păstrate temple din Grecia. Hefaistos era zeul-protector al focului, meșteșugurilor și fierăriei. Din acest motiv, Templul lui Hefaistos a fost construit în cartierul fierarilor din Atena.
Porticul Basileos (Basileios Stoa). A fost construit în anul 500 i.e.n. și a găzduit cancelaria juridică a cultelor antice.
Odeonul lui Agrippa, este un teatru construit de Marcus Vipsanius Agrippa în anul 15 e.n. ca dar pentru atenieni.
Clădirea Tholos. A fost construită în jurul anului 470 î.e.n. de către Cimon pentru a servi ca sală de masă pentru membrii senatului.
Marele canal de scurgere care colecta apa provenită din ploile torențiale.
Altarul lui Zeus Agoraios. Templul a fost construit în secolul 4 î.e.n.
Stânca Areopagus, locul unde Sf. Pavel a rostit faimoasa predică către atenieni (Noul Testament, versetele 17:22-34) și i-a convertit pe primii atenieni la creștinism. În prezent este un loc important de pelerinaj.
- Cartierul Plaka
Unul dintre cele mai celebre cartiere ale Atenei.Un loc pe unde te poți plimba, cumpăra suveniruri sau savura ceva bun de mâncare. ( aproape de piața Monastiraki)
- Piata Syntagma (Piata Constitutiei)
Locul unde poți vedea schimbul de gardă care reprezintă un adevărat ritual. Acesta se întâmplă la oră fixă, durează cam 12 minute și este un fel de dans.
- Piata Monastiraki.
Locul de unde pornește totul. De aici ajungi foarte ușor la toate punctele de atracție importante. Dacă ești în căutare de suveniruri, aici găsești, dacă vrei să mănânci, ai o gamă largă de restaurante de unde poți alege. Dacă vrei să ai parte de un prânz sau o cină cu vedere direct spre Acropole, există câteva rooftop-uri foarte fancy care îți oferă o experiență desăvârșită. Noi am fost la Anglais. ( nu prea găsești mâncare tradițională în meniu, haha).
- Portul Pireu și împrejurimile
Am dat o fugă în portul Pireu. Am ajuns acolo cu metroul (costul unei călătorii este 1,5 euro). Dacă ajungi în Pireu să nu te oprești acolo unde sunt vapoarele pentru că nu ai foarte multe de văzut. La 10 minute de port, pe partea cealaltă ai o faleză, portul cu yachturi, bărci și restaurante.
- Templul lui Zeus Olimpianul
Mai este cunoscut și ca Olympieion sau Coloanele lui Zeus Olimpianul. Construcția a început în anul 515 i.e.n. și a fost finalizata 700 de ani mai târziu de împăratul roman Hadrian. Din cele 104 coloane originale, s-au păstrat numai 16. Intrarea spre Templul lui Zeus Olimpianul se face trecând prin Arcul lui Hadrian.
- Stadionul Olimpic
Stadionul care a găzduit primele Jocuri Olimpice moderne, în anul 1896, a fost cel din Atena. Olimpice datează, potrivit documentelor istorice, încă din anul 776 î.Hr., chiar dacă se presupune că ar fi fost organizate cu multă vreme înainte de această consemnare documentară.
- Academia din Atena.
Academia din Atena reprezinta cea mai mare instituție de cercetare din Grecia care și-a deschis porțile pentru prima data în anul 1926. Principalele domenii de studiu au fost filologia, științele naturii, științele politice și artele plastice. Astăzi Academia din Atena este cel mai important reper al orașului. Construită din marmura fină, clădirea principală are alura unui templu măreț, cu coloane înalte la intrare. Sursa de inspirație a arhitecților a plecat de la arhitectura clasica existentă în sec. 5 Î.Hr.
- Unde mănânci în Atena?
Toate locuri unde am mâncat ne-au impresionat. Mâncarea este proaspătă, gustoasă, iar grecii vor să te facă mulțumit de serviciile lor. Am fost și la un restaurant cu muzică grecească live- Kotili (aflat aproape de Piața Monastiraki), unde ne-am distrat dansând. Într-o seară am servita cina la un restaurant care avea priveliștea direct spre Agora Antica. Nici rooftop-urile nu sunt de ocolit, acolo având o priveliște deosebită spre Acropole. Prețurile sunt foarte accesibile, o cină pentru o persoană cu un fel de mâncare și băutura costă cam 20 de euro. Bineînțeles că există și variante mai ieftine, un Gyros costă 7-8 euro.
- Străduțele
E o adevărată plăcere să te plimbi pe străduțe, aici o să ai parte de :
Artiști
Pisici. Nu ne-am putut abține să nu fotografiem câteva.
Biserici
- Ermou (cea mai importantă stradă pentru shopping).
Plină de magazine și turiști.
Cam asta a fost atmosfera în Atena. Sper că v-am făcut poftă!
photo credits: Gabriel Cotet
No Comments