Meteora, Grecia. Sus în ceruri!
Săptămâna aceasta ne gândim la Meteora, Grecia.
Ce loc! Ce minune a naturii! Te lasă fără respirație, îți deschide gândurile și îți umple sufletul de energie pozitivă și de lumină.
Anul acesta am ales din nou Grecia ca destinație de vacanță și am hotărât să facem un popas în acest loc legendar.
Meteora (greacă Μετέωρα, ad literam „mijlocul cerului”, „suspendat în aer” sau „sus în ceruri” – etimologic referitor la „meteorit”) este unul dintre cele mai mari și cele mai importante complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia, al doilea după Muntele Athos. Un loc parcă ireal, luând în considerație atât formele de relief unice din zona geografică respectivă, cât si modul de amplasare a celor 6 mănăstiri pe vârfurile formațiunilor muntoase.
În acest moment complexul Meteora este format din 6 mănăstiri, una mai frumoasă decât cealaltă.
Scrierile menționează că inițial au fost 24 de mănăstiri, dar jumătate au fost distruse de turci, iar restul, pana la 6, au fost distruse in timpul celui de-al doilea Război Mondial. Unele dintre ele au fost părăsite și ulterior reocupate, fiind acum în patrimoniu Unesco.
Stâncile pe vârful cărora sunt construite mănăstirile, sunt, în conformitate cu scrierile antice, roci trimise pe pământ din cer, de unde și numele de meteori, pentru a permite asceților să se retragă și să se roage.
Viața monahală a început la Meteora în jurul secolului al IX-lea. Sfântul Atanasie fiind nevoit să plece de pe Sfântul Munte Athos, vine aici în anul 1334 cu alți călugări și începe să ridice pe o stâncă la 613 m altitudine o mănăstire. Este vorba de Mănăstirea Marele Meteor care poate fi vizitată și astăzi.
În anul 1920 au fost construite scări şi tuneluri pentru a facilita accesul, însă pînă atunci pentru a urca se utiliza sfoara şi un lift improvizat.
Intrarea la fiecare mănăstire costa 3 euro. În cazul în care nu aveți fusta lungă și umerii acoperiți (în cazul femeilor) sau pantaloni lungi (în cazul bărbaților), veți primi la intrare.
Cele 6 mănăstiri sunt:
Sfânta Mănăstire a Schimbării la Față – Marele Meteor
Este construită pe o stâncă spectaculoasă, la 613 m deasupra nivelului mării, fiind cea mai mare. Pentru a ajunge acolo trebuie să urcați 115 trepte destul de abrupte, dar priveliștea merită cu siguranță efortul. Până în anul 1923, accesul se făcea pe scări, cu sfoara sau cu plasa. Ulterior, s-au construit tuneluri în stâncă și trepte pentru vizitatori. Marele Meteor este una dintre cele mai vizitate mănăstiri. Încă din parcare, comercianții vă vor atrage cu obiecte religioase, cărți și DVD-uri cu informații despre întregul complex monahal. Chiar și sus în interior există un magazin cu multe produse și suveniruri. Oferta este variată, aveți de unde alege. Biserica se află chiar în centrul clădirilor și are o lungime de 42 m și o înălțime de 24 m. În complex există și un muzeu, în locul fostei Trapeze, care adăpostește obiecte prețioase, printre care: icoane, cruci, epitafuri, potire sfinte, evanghelii etc. Patrimoniul mănăstirii cuprinde și o bibliotecă cu peste 600 de manuscrise, volume vechi etc.
Sfânta Mănăstire a Tuturor Sfinților Varlaam
Mănăstirea Varlaam este situată pe o stâncă impozantă, dar cu o suprafață mai mică, la o înălțime de 373 m. Astăzi, 129 de trepte conduc vizitatorii până la intrare. Există și o plasă pe care călugării o mai folosesc pentru a urca alimente sau materiale. În afară de naosul principal, la Mănăstirea Varlaam există și o bisericuță Trei Ierarhi. De asemenea, mai pot fi vizitate vechea Trapeză, Azilul de Bătrâni, Spitalul, Bisericuța Sfinților fără de Arginți etc.
Sfânta Mănăstire Rousanou
Aceasta se află pe o stâncă verticală și abruptă, între mănăstirile Varlaam și Sfânta Treime. Suprafața ei este mică și până în anul 1897 accesul se făcea pe scări de sfoară. Din anul 1936, vizitatorii pășesc pe două poduri solide pentru a ajunge la mănăstire. Biserica are hramul Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos, este frumos pictată și adăpostește moaște ale sfinților, icoane, cruci etc. Aici se mai cinstește și Sfânta Muceniță Varvara.
Sfânta Mănăstire a Sfintei Treimi
Se spune că aceasta este a treia ca vechime din întreg complexul monahal și că a durat 70 de ani până au fost urcate materialele și apoi a început construcția. Se înalță pe o stâncă maiestuoasă și 140 de trepte îndrumă turiștii către intrare. Cuprinde două biserici mai mici. Sus stânca are o suprafață de 1000 mp și înglobează chiliile, bucătăria, Trapeza, puțin pământ arabil etc. Din Mănăstirea Sfânta Treime priveliștea este superbă în toate părțile, fiind vizibile mănăstirile Sfântul Ștefan, Varlaam și Marele Meteor, dar și orașul Kalambaka.
Sfânta Mănăstire a Sfântului Ștefan
Mănăstirea Sfântului Ștefan este prima care încântă privirea vizitatorilor ce vin din Kalambaka. Suprafața stâncii pe care este construită are 7500 m: o cetate mare îndeamnă turiștii să o viziteze. Accesul se face pe un pod stabil de 8 m lugime. Aceasta este una dintre cele mai vechi mănăstiri de la Meteora. De asemenea, în biserică, în momentul de față, există capul Sfântului Haralambie, care este de foarte mare ajutor credincioșilor. Muzeul lăcașului de cult cuprinde: manuscrise, veșminte brodate cu fir de aur, sculpturi, evanghelii etc. Mănăstirea Sfântului Ștefan este singura din cele șase unde viețuiesc călugărițe.
Sfânta Mănăstire a Sfântului Nicolae Anapafsas
Stânca pe care se află este îngustă și de aceea construcția a fost făcută pe înălțime. La primul etaj se găsește biserica și Trapeza, iar la al doilea etaj chiliile călugărilor. Mănăstirea Sfântul Nicolae Anapafsas se află puțin mai departe față de celelalte, fiind mai aproape de un alt sat din care se poate face accesul, Kastraki. Biserica este închinată Sfântului Nicolae.
Programul mănăstirilor. ( Bineînțeles că acesta poate suferi modificări, dar sper să fie de folos).
Sfânta Mănăstire a Marelui Meteor – se poate vizita zilnic (în afară de marți)
Program: 09:00 – 13:00; 15:15 – 18:00
Sfânta Mănăstire a Tuturor Sfinților Varlaam – se poate vizita zilnic (în afară de vineri)
Program: 09:00 – 13:00; 15:15 – 18:00
Sfânta Mănăstire a Sfântului Ștefan – se poate vizita zilnic (în afară de luni)
Program: 09:00 – 13:00; 15:15 – 18:00
Sfânta Mănăstire a Sfintei Treimi – se poate vizita zilnic
Program: 09:00 – 18:00
Sfânta Mănăstire a Sfântului Nicolae Anapafsas – se poate vizita zilnic
Program: 09:00 – 18:00
Sfânta Mănăstire Rousanou – se poate vizita zilnic
Program: 09:00 – 18:00
Meteora este o zonă formată din stânci în vârful cărora se află mănăstiri, schituri și chilii. Este situată în centrul Greciei și se înalță deasupra orașului Kalambaka.
Din fericire pentru acest loc, nu veți găsi pensiuni, hoteluri sau restaurante în zonă. Astfel că acest loc își păstrează puritatea, liniștea și pacea. Astfel, dacă vă doreți să mâncații sau să vă cazați o puteți face într-una dintre localitățile din zona, cele mai apropiate fiind Kalambaka si Kastrak. Noi însă am optat pentru un alt sătuc, Kanalia de unde am făcut 2 ore cu mașina până la Meteora.
Recomand din tot sufletul acest loc. Este un loc rustic, unde simți gustul autentic al Greciei. Casa unde am fost cazați era în vârful unei coline, astfel că ne-am bucurat de un răsărit incredibil și de o priveliște de vis.
În ziua în care am ajuns și ne-am cazat, am explorat zona, urmând ca în dimineața următoare să pornim spre Meteora. Kanalia este o localitate unde simți că te întorci în timp, dar într-un sens bun. Aici toate afacerile sunt de familie, moștenite din tata în fiu. Cei care ne-au cazat pe noi aveau și un restaurant în inima satului, ce era deschis din anul 1920. Atmosfera era una foarte primitoare, toată lumea era cu zâmbetul pe buze, bunica era cea care avea grijă de restaurant și cea care gătea plăcintele delicioase cu brânză pe care ni le-au servit la micul dejun.
Priveliștea pe care ne-a oferit-o acest loc a fost minunată, iar seara am stat alături de ceilalti locatarii, în inima satului, unde se pare că toată lumea venea să mai discute, să servească cina și bineînțeles că toți erau îmbrăcați cu cele mai frumoase haine. Impresionant.
Ne-am trezit să vedem răsăritul și apoi ne-am urcat în mașină și am pornit spre Meteora, dar am făcut un popas pe drum, la Castelul Fanari. Am aruncat o priviere și am plecat emoționați să descoperim Meteora. Trebuie să recunosc că ceea ce simți când ești acolo nu se compară cu ceea ce vezi în fotografii. Nicio fotografie nu poate surprinde atâta frumusețe. Este sublim. Recomand din tot sufletul să îl vizitați!
Share it if you like it!
No Comments